Smalbladige weegbree

smalbladige weegbree

De plant is niet alleen eetbaar voor de mens maar ook bijzonder geschikt als konijnenvoer. De uitgebloeide aartjes van de weegbree en de zaadjes kun je ophangen in de vogelkooi. Parkieten en kanaries zijn er gek. Het gebruik van smalle weegbree als voedsel: Salade, groente, soep, bloem en thee. Het zeer jong blad van de smalle weegbree is rauw te eten en smaakt wat aards. Bijvoorbeeld door een salade, op de boterham of als garnering. Het jonge blad is ook als spinazie te koken. Gedroogd blad is als thee te gebruiken.

Verzamel blad en pers dit een sapmachine of blender. Meng hier honing doorheen en doe dit dan over in een goed afgesloten pot. Smalle weegbree staat erom bekend dat het de luchtwegen verwijd. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. Zelf een hoestdrank maken van weegbree. Kook een paar liter water met weegbree samen gevoel met suiker en een handvol jeneverbessen. Kook dit samen drie uur. Zeef de weegbreebladeren eruit en laat dit nog 5 uur koken totdat het indikt. Op deze manier krijgt u enkele liters hoestdrank die in flessen bewaard aangetekende kan worden. Weegbree wordt (ook) gebruikt diervoer, een andere benaming voor weegbree is ook wel konijnenblad.

smalbladige weegbree
ongezeefd worden gedronken als middel tegen lichte diarree. Zweren, hoofdpijn en oog- en oorsteking : maak een kompres van geweekte zaden of verdun het verse sap met kamillethee. Door het kompres op de gevoelige plek te leggen zullen de klachten afnemen. Hoesten en verkoudheid : Een thee of siroop gemaakt van het gedroogde blad van Smalle weegbree helpt bij ontstekingen in de keel en bovenste luchtwegen. Brandwonden, zwellingen en insectenbeten en steken van de brandnetel : Kneus blad van de smalle weegbree en leg dit op de wond. Om een medicinale thee van smalle weegbree te bereiden moet het verse blad kort voor de bloei in het voorjaar worden geoogst. (mrt-mei) Drogen van weegbree is niet eenvoudig, gooi de zwart geworden bladeren weg. Geneeskrachtige recepten met de weegbree, zelf een weegbreesiroop maken. Vo or deze siroop gebruiken we de smalle weegbree.
smalbladige weegbree

Smalbladige weegbree (Plantago lanceolata) natuurenbalans


Het blad van deze plantensoort kan het hele jaar door verzameld worden. U kunt het blad verjongen door steeds te plukken. De nieuwe bladeren zullen dan zachter smaken. De zaden verschijnen rond augustus en september. Inhoudsstoffen van de weegbree: de werkzame stoffen in weegbree zijn: aucubine, enzymen, kiezelzuur, looistof, veel minerale zouten, vitamine c en xanthofyl. Medicinale eigenschappen van smalle weegbree, de smalle weegbree beschikt over vele geneeskrachtige sporten eigens chappen. De plant werkt antibiotisch, verzachtend, ontstekingsremmend, mild laxerend en beschikt over vochtafdrijvende eigenschappen.

Smalbladige weegbree (Plantago lanceolata) natuurenbalans


Het is bloedstelpend omdat er zink en silicium in zit. Het werkt daarnaast ontstekingswerend en anti-bacterieel. Ook gaat het de werking van histamine tegen en is het aldus jeukwerend. Bovendien is het schimmelwerend. Hierdoor houdt weegbree de wond schoon zodat hij sneller en zonder complicaties heelt. Weeegbree kun je goed gebruiken tegen jeukende huidaandoeningen zoals eczeem, dauwworm, acné, puistjes, allergische huidaandoeningen, psoriasis en dermatitis. Consulteer een fytotherapeut, extracten van het blad en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden.

smalbladige weegbree

Deze plant werkt verzachtend en vermindert de neiging om te hoesten. Daarnaast doodt het ziekmakende bacteriën of remt de ontwikkeling van ziektekiemen sterk. Het werkt ontstekingswerend en als anti-allergisch middel op de luchtwegen. Longen herstellen sneller na een ziekte door het innemen van weegbree. Allergische bronchitis, astma, bijholte-ontsteking, strottenhoofdontsteking, amandelontsteking, keelpijn, middenoorontsteking, hooikoorts en chronische neusverkoudheden zijn allemaal indicaties waartegen weegbree uitkomst biedt.

Behalven het innemen van medicijnen kun je gorgelen met koud weegbree-aftreksel of lauwe weegbreethee om strottenhoofdontsteking, keelontsteking, amandelontsteking, en middenoorontsteking tegen te gaan. Tijdens hoeveel de oorlog aten mensen uit nood weegbree als er te weinig voedsel was. Het zaad van de smalbladige weegbree werkt laxerend doordat de slijmstoffen kunnen opzwellen waardoor de darmperistaltiek wordt bevorderd. Vlozaad, familie van de smalbladige weegbree wordt vaker gebruikt om constipatie te verhelpen. Een andere werkzaamheid van weegbreezaad is dat het aambeien tegen gaat. Uitwendig gebruik van smalbladige weegbree, weegbreebladeren kunnen uitwendig worden toegepast tegen insectenbeten, schaafwonden, bloedende wonden, slecht genezende wonden en zweren.

Weegbree : medicinale bereidingen eucalypta herborista

Rembert Dodoens, een baanbrekende kruidenwetenschapper uit de maaltijden 16e eeuw schreef op in een boek dat slechthelende wonden en zweren baat hebben bij weegbree. Hij beval het sap aan bij oorpijn en vermoeide ogen. Verder was het volgens Dodoens het kauwen op de wortel goed tegen tandpijn en nier- en leverproblemen. Jonge bladen en zaden, veel van de medicinale werkingen die artsen in de loop van de geschiedenis hebben geconstateerd zijn wetenschappelijk bevestigd. Vooral de jonge bladeren en de zaden worden gebruikt als geneesmiddel, of gewoon om te gebruiken in de keuken. De zaadjes van weegbree kun je gebruiken in plaats van lijnzaad en ze hebben net als dit zaad een laxerende werking. De wortel wordt zelden gebruikt. Noord Amerikaanse Indianen gebruiken het zaad van weegbree om er meel vlees van te maken. Weegbree goed voor de luchtwegen, chronische bronchitis, droge, nerveuze hoest en verkoudheden worden tegen gegaan met weegbree.

smalbladige weegbree

Recepten en het gebruik van weegbree

Het medicinaal gebruik van weegbree in de dieet geschiedenis. Volgens Plinius en Galenus, die tot de antieke romeinen behoren, werd aan het begin van de jaartelling weegbree vooral gebruikt tegen insectenbeten en slecht genzende wonden. Steken van wespen, bijen en schorpioenen werden behandeld met het sap of het gekneusde blad. Hildegard van Bingen, die in de 12e eeuw leefde, beval weegbree aan bij beten van giftige spinnen en insecten. Opgezette klieren konden volgens haar eveneens behandeld worden met weegbree. Paracelsus uit de 16e eeuw wees erop dat de sterke nerven in weegbree een indicatie zijn dat het goed werkt tegen zenuwziekten. Dat deed zij op grond van de signatuurleer; de leer die zegt dat het uiterlijk van een plant iets vertelt over de medicinale werkzaamheid.

Smalbladige weegbree groeit overal in Nederland in het wild; het schiet zelfs op in de stad tussen de stoeptegels. Smalbladige weegbree is een zeer gezond kruid dat onder andere door de farmaceutische industrie wordt gebruikt voor het maken van medicijnen. In Kurdistan zijn bewijzen gevonden dat men het.000 jaar geleden gebruikte als voedselbron. Weegbree groeit vaak in de buurt van brandnetel en kinderen in Nederland vertellen elkaar dat wanneer je door een brandnetel gestoken bent je dit moet inwrijven met weegbree zodat de prik na een minuutje weer weg. Inhoud: Volksnamen smalbladige weegbree, smalbladige weegbree heeft een hele lijst aan volksnamen die wijzen op de gebruikstoepassingen. Het wordt weversblad, konijnenblad, ezelsoren, hazenoren, varkensoren, lamstong, hondstong, hoestkruid, wondkruid, jeukkruid, insectenkruid, allergiekruid, zwerenkruid, soldatenkruid, blarenkruid, geneesblad en zenuwkruid genoemd. De dierennamen aan het begin van deze reeks duiden erop dat deze weegbreesoort als diervoeder werd gebruikt. Ook mensen kunnen weegbree als groente waar prima eten.

Weegbree is namelijk een ideaal medicijn

Recepten en het eiwitten gebruik van smalle weegbree. Tot in de herfst kunnen we de overblijvende smalle weegbree (Plantago lanceolata) zien bloeien. Het plantje is een echte waardplant voor de dagvlinders bosparelmoervlinder, veldparelmoervlinder, tweekleurige parelmoervlinder, de weegbreebeer en de microvlinders Celypha striana, homoeosoma sinuella en Cacoecimorpha pronubana. In West-Europa komt de smalle weegbree algemeen voor en groeit zowel op voedselrijke als op voedselarme grond. Smalle weegbree is eetbaar, net zoals de ruige en de brede weegbree en is onder meer te vinden langs wegen, oevers, akkers, tussen de stoeptegels en in omgewerkte grond. What's in a name: weegbree: naamgeving. De naam 'weegbree' is afgeleid van het Middennederlandse 'weghevrede wat 'sterk uitbreidend' en 'aan de weg groeiend' betekent. In noord- Amerika werd de Plantago lanceolata 'voetstap' van de witte man' genoemd, omdat de kolonisten de kleverige zaden aan hun schoenen hadden meegenomen. Het oogsten van de weegbree (de grote, smalle en ruige).

Smalbladige weegbree
Rated 4/5 based on 534 reviews
Recensies voor het bericht smalbladige weegbree

  1. Tylagek hij schrijft:

    Plantenfiche, latijnse naam: Plantago lanceolata, familie: Plantaginaceae, oogsten: heel het jaar. Herstel van de longen na longziekten, bijholte/strottenhoofd- en middenoorontsteking en keelpijn. Ga zo door tot de pot tot aan de rand vol.

  2. Eceli hij schrijft:

    Klik hier voor culinaire inspiratie met weegbree. Persoonlijk was ik nooit mijn kruiden, ik zorg ervoor dat ik schone, stofvrije bladeren pluk. Psoriasis, acne en middenoorontsteking.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: