Laag oestrogeen

laag oestrogeen

Drink niet uit plastic bekers of flesjes en verwarm je voeding nooit in plastic bakjes. Pesticiden zijn misschien wel de grootste bron van xeno-oestrogenen. Er zijn experts die schatten dat Amerikanen bijvoorbeeld gemiddeld 0,45 kilo aan pesticiden binnenkrijgen per jaar. Een andere grote bron zijn de groeihormonen die vee en pluimvee krijgen toegediend, wij krijgen deze oestrogenen binnen als wij deze dieren of hun melk consumeren. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor biologische producten. Xeno-oestrogenen staan erom bekend dat ze schadelijk zijn en ons immuunsysteem aantasten.

Aromatisering kun je voor een groot deel tegengaan via gezonde voeding en natuurlijke supplementen. Roken van tabak of marihuana en alcohol stimuleren beide de dieet activiteit van het aromatase enzym, waardoor er meer testosteron wordt omgezet in oestrogenen. Stress vermindert ook het goede testosteron hormoon, en verhoogt daarmee het slechte oestrogeen hormoon. Testosteron gaat verloren door stress. Er is een balans tussen testosteron en oestrogenen, dus hoe minder testosteron, hoe meer oestrogenen. Daarnaast vermindert stress de hoeveelheid progesteron, goed vrouwelijk geslachtshormoon. Dit komt doordat progesteron receptoren, de voelsprieten in de cellen die de hormonen moeten opnemen, minder goed reageren op progesteron als er meer als er meer stress hormonen worden geproduceerd. Deze indirecte relatie tussen deze hormonen lijkt op lange termijn te kunnen leiden tot oestrogeendominantie. De primaire oorzaak koolhydraten van oestrogeendominantie is veelal het gebruik van de anticonceptiepil welke oestrogeen hormonen bevat. Xeno-oestrogenen, daarnaast zitten er in veel producten xeno-oestrogenen, chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze vind je in bepaalde cosmetica, plastic producten die bpa bevatten, schoonmaakmiddelen, medicijnen en in allerlei chemische middelen.

laag oestrogeen
in vetcellen worden aangemaakt. De productie van deze hormonen worden beïnvloed door genen, leeftijd en de maandelijkse cyclus. Hier heb je weinig invloed op, maar er zijn zeker factoren waar je wel invloed op hebt. Het kan ook zijn dat er teveel testosteron wordt omgezet naar oestrogenen. Aromatase is de naam van een enzym wat testosteron (goed hormoon) kan omzetten naar oestrogenen. Dit proces wordt aromatisering genoemd en vindt onder andere in de vetcellen plaats. Hoe meer vetcellen, hoe meer aromatase er plaatsvindt en hoe meer testosteron er wordt omgezet naar oestrogenen. Hoe meer oestrogenen, hoe meer vet je opslaat. Hierdoor kan dit een negatieve cirkel zijn die zichzelf in stand houdt, als je het patroon niet doorbreekt.
laag oestrogeen

Alles over hormonen deel 3: Wat is oestrogeen?


De term oestrogeendominantie werd voor het eerst gebruikt door de overleden Amerikaanse arts. Hij stelde dat waar het voornamelijk gaat over de disbalans tussen oestrogeen en progesteron, en niet puur een fitness teveel aan oestrogenen. In de afgelopen veertig jaar is er een enorme stijging te zien in typische vrouwenziekten als pms, borstkanker of endometriose. Zelfs meer dan ooit tevoren, zegt de Amerikaanse arts. Volgens hem begint de puberteit tegenwoordig al gemiddeld rond het tiende jaar, stijgt het aantal vrouwen met vleesbomen in de baarmoeder naar ongeveer 25 en stijgt het aantal gevallen met borstkanker de laatste jaren naar bijna 10 van alle vrouwen. Lam stelt dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is, dat hormonale disbalansen hiervan de belangrijkste oorzaak zijn. Volgens hem komt het aantal vrouwen, van 35 jaar en ouder in het Westen, die last hebben van oestrogeendominantie al in de buurt van.

Alles over hormonen deel 3: Wat is oestrogeen?


Cortisol, cortisol is ons stresshormoon. Onze bijnieren scheiden verschillende hormonen af en een daarvan is cortisol. Een bijnierinsufficiëntie treedt op bij een onbalans of bij bijnieruitputting, langdurige stress waarbij de bijnieren de cortisolproductie niet meer kunnen bijbenen. Wanneer er sprake is van een hormonale disbalans, is de balans tussen cortisol en de tegenhanger melatonine (het slaaphormoon) verstoord. Normaliter dient cortisol om s morgens wakker te worden en melatonine om s avonds in slaap te vallen. Bij een disbalans is het volgende aan de hand: wanneer cortisol laag hoort te zijn, is het verhoogd (s avonds) en wanneer je wakker moet worden, is het laag. Gevolg is dat je s avonds niet in slaap kan komen en je s morgens je bed niet kan uitkomen en sloten koffie nodig hebt om wakker te worden.

laag oestrogeen

Wanneer er minstens 4 á 5 symptomen van toepassing zijn, kan dit een indicatie zijn van een hormonale disbalans. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn een bloedtest te doen om de exacte bloedwaarden vast te stellen bestanden en een gericht plan van aanpak op te stellen. Ik raad je wel dit te doen onder supervisie van een deskundige/arts. Zelf experimenteren kan de middelen erger maken dan de kwaal. Schildklierhormoon, elke cel van je lichaam heeft schildklierhormonen nodig om gezond te kunnen functioneren. Vaak zijn er vele onderliggende problemen met de schildklier, die niet direct worden getest in de standaard bloedonderzoeken uit het lab. Denk bijvoorbeeld aan de tsh-waarde (Thyroid Stimulating Hormone, het hormoon dat door de hypothalamus wordt aangemaakt om de schildklier aan het werk te zetten) een omzettingsprobleem van schildklierhormoon T4 in de actieve vorm T3 of de auto-immuunziekte hashimoto.

Symptomen die je kan ervaren bij een disbalans van de schildklierhormonen: Vermoeidheid, koude handen en voeten, je hebt veel slaap nodig om normaal te kunnen functioneren. Gewichtstoename, moeilijke, onregelmatige stoelgang, zwaarmoedigheid en/of een gebrek aan motivatie. Buitenste deel van de wenkbrauwen is dun. Dun haar, droge huid en broze nagels. Mentale traagheid en brainfog, bloedtest: de reguliere geneeskunde meet in een bloedtest meestal de tsh en T4 (het inactieve schildklierhormoon) om de schildklierfunctie te bepalen. In de functionele geneeskunde is het echter ook van belang andere schildklierwaarden vast te stellen, zoals het actieve schildklierhormoon T3, de reverse T3 en anti-tpo (waarmee een mogelijke auto-immuunziekte kan worden aangetoond). Deze test van geeft een volledig puist overzicht van de relevante waarden.

Oestrogeentekort: wat zijn de gevolgen?

Er wordt niet naar de oorzaken model gekeken van dit hormoontekort. Leefstijl en voeding wordt ook al niet naar gevraagd. Dat zijn juist de belangrijkste oorzaken waardoor een hormonale disbalans kan ontstaan! Samenvattend kan je stellen dat de reguliere geneeskunde liever symptomen bestrijdt met medicatie dan dat de oorzaken van een hormonale disbalans worden achterhaald en deze worden aangepakt. Hoe herken je een hormonale disbalans? Hieronder bespreek ik enkele van de meest voorkomende hormonale problemen. Misschien herken je bepaalde symptomen, bij jezelf of bij mensen in je naaste omgeving. Sta er echter bij stil dat als je symptomen herkent, er niet direct sprake hoeft te zijn van een disbalans.

laag oestrogeen

Laag Oestrogeen, niveaus

Onze hormoonhuishouding, leg dat maar eens uit! Onze belangrijkste hormonen worden geproduceerd in ons lichaam in de endocriene klieren, zoals de hypothalamus, de pijnappelklier en hypofyse, de schildklier, de bijnieren, onze geslachtsklieren en de alvleesklier. Hierbij draait het allemaal om de juiste balans. Hormoonniveaus moeten in een juiste verhouding tot elkaar worden geproduceerd om efficiënt hun functies te kunnen vervullen. Hormonale onevenwichtigheden kunnen in veel gevallen leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen. In de reguliere geneeskunde worden afwijkende hormoonniveaus vaak geïsoleerd (op zichzelf) gediagnosticeerd, terwijl negatief het juist gaat om het fascinerende samenspel van de verschillende hormonen. Het reguliere circuit constateert een tekort aan een bepaald hormoon (stel het schildklierhormoon T4) en schrijft vervolgens het medicijn Thyrax voor. Dit is pure symptoombestrijding.

Een hormonale disbalans kan onze gezondheid, gemoedstoestand en welk levenskwaliteit flink beïnvloeden. Onze hormonen zijn signaalstoffen in ons lichaam. Ze reguleren je stemming, energie, gewicht, lichaamstemperatuur en vele andere aspecten met betrekking tot onze gezondheid. Bij een hormonale disbalans kunnen talloze lichaamsfuncties totaal ontregeld raken. Vage klachtjes, maar ook levensbedreigende gezondheidsklachten kunnen uiteindelijk het gevolg zijn. Hoe herken je een hormonale disbalans en welke symptomen duiden op een tekort of teveel van welk hormoon? Dat leg ik je hieronder uit.

Lage niveau van oestrogeen bij jonge vrouwen - sulla salute

Wanneer je hormonen in balans zijn heeft dit een calorieën positief effect op je algehele gezondheid en energiehuishouding. Wanneer ze uit balans zijn kan dit allerlei klachten en zelfs ziektes tot gevolg hebben. Een veel voorkomende hormonale disbalans, zowel bij vrouwen als bij mannen, is oestrogeendominantie. Lam, een Amerikaanse arts en onderzoeker, loopt het percentage van de vrouwen van 35 jaar en ouder in het Westen met oestrogeendominantie al op naar. Wat is het precies, hoe ontstaat het, hoe weet je dat je het hebt en wat kun je doen om deze hormonen weer in balans te brengen? Dit zijn vragen die aan bod komen in dit artikel. Bij oestrogeendominantie is het oestrogeengehalte in het lichaam te hoog, vooral in verhouding tot het progesterongehalte. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen zorgen voor vruchtbaarheid, dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid en helpen ontstekingen te voorkomen. Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn drie belangrijke hormonen, maar wanneer ze uit balans zijn, kunnen ze tot klachten leiden.

Laag oestrogeen
Rated 4/5 based on 653 reviews
Recensies voor het bericht laag oestrogeen

 1. Vigivy hij schrijft:

  Bij nierproblemen in combi met huidproblemen of overgangsproblemen kun je ook de twee eerder genoemde boeken raadplegen. 20 Wat het precies voor effect heeft en hoe groot het effect is, is echter nog niet vastgesteld. Sommige van deze hormonen hebben heel specifieke werkingen, en anderen hebben juist door het hele lichaam invloed. 4, de fsh-test wordt meestal gedaan op de tweede of derde dag van je menstruatie.

 2. Remuzeri hij schrijft:

  Eet maximaal 1/2 kopje gemalen lijnzaad voor het beste resultaat. Bepaalde soorten kruidenthee kunnen je oestrogeenwaarden verhogen, of verlichting geven van de symptomen van de overgang of pms. Maar ook jongere vrouwen met pms hebben al een hormoonstoornis. De postmenopauze oftewel de periode na de menopauze laat een sterkere daling.

 3. Rofug hij schrijft:

  Toch komt dit hormoon niet alleen bij vruchtbare of zwangere vrouwen voor maar ook bij kinderen, pubers, vrouwen tijdens en na de overgang en zelfs bij mannen. Monnikspeper kan pms verminderen, alhoewel het wetenschappelijk bewijs hiervoor op het moment nog beperkt. Dat komt omdat vrouwen met minder vet vaak meer moeite hebben om oestrogeen te produceren. Zo komt oestrogeen dominantie veel voor bij vrouwen maar ook een teveel aan het stresshormoon cortisol kom ik veel tegen.

 4. Naquca hij schrijft:

  Hoe je merkt of er iets mis is met je oestrogeenlevels, en wat je daaraan kunt doen, leggen we je uit in deze blog. Teveel oestrogeen verhoogt het risico op hart-en vaatziekten en op kanker. Of een test in de praktijk om te ontdekken wat er aan de hand. 5, oestradiol is het soort oestrogeen dat normaal gesproken wordt gemeten, en een normale waarde is 30-400pg/ml bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn geweest (afhankelijk van de dag van je menstruele cyclus en 0-30pg/ml voor vrouwen die in de overgang zijn geweest.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: